ILDEPHONSE - EN DRENG SOM ALLE ANDRE

Drengen på plakaten og arbejdskortet til Spejderhjælpsugen 2016 hedder Ildephonse Habinshuti.

Nu skal du høre hans historie. 

Ildephonse blev født i 2002 i Gasabo distrikt i Rwanda. Han bor sammen med sin mor, far, fem søstre og en bror. Den sjette bror er flyttet hjemmefra. Ildephonse's far er ikke så meget hjemme, for han er arbejdsmand og må rejse derhen hvor arbejdet er. Lige for tiden arbejder han i et tømrerfirma inde i storbyen Kigali.

Skolen lå for langt væk
Da Ildephonse blev født, viste det sig, at hans ben fra knæene og ned ikke blev udviklet. Efter Ildephonse havet gået i børnehaveklasse,var planen, at han skulle videre i første klasse. Hans børnehaveklasse lå i landsbyen, og selv om Ildephonse kun kom rundt ved at gå på sine knæ, så kunne have godt komme hen i børnehaveklassen. Men skolen, hvor han skulle gå de næste år, lå alt for langt væk til at han kunne komme derhen, og så var det slut med at gå i skole for Ildephonse - allerede før han overhovedet var rigtig begyndt.

Den lange vej var en stor forhindring, men slet ikke den eneste forhindring. Ildephonse er født af meget fattige forældre. Der er ikke altid penge nok til mad eller til fx at komme til lægen. Familien ejer ikke noget jord, så de har ikke mulighed for at dyrke noget, som de kan spise eller sælge videre af.

Fordomme overfor mennesker med handicap
Oven i det, så vokser Ildephonse op i et samfund, der har mange fordomme overfor mennesker med handicap. Selv indenfor hans egen familie. Det at få et barn med handicap ser familien som en kamp, skamfuldt og som en prøvelse fra Gud. Ildephonse og hans ældre bror, der også er født med et handicap, er derfor ikke blevet set på som ligeværdige medlemmer af familien. 

Ildephonse kom i skole
Men så en dag kom Spejderhjælpens samarbejdspartner i Rwanda, NUDOR på besøg i området for at tale om handicappedes rettigheder og om børn med handicap og deres ret til at komme i skole. De hørte om Ildephonse og skaffede ham en kørestol og en skoleuniform. Så nu kunne Ildephonse komme i skole. Han søskende kører ham i kørestolen.

I starten gik det egentlig ikke så godt. Hans klassekammerater var noget usikre overfor "ham drengen i kørestolen", og de grinede af ham. Men så tog Ildephonse' lærer, Petronille hånd om sagen. Hun tog problemet seriøst, og brugte en del tid på at snakke med klassen om mobning. Det gik heldigvis rigtig godt, og nu fortæller Ildephonse, at han har gode venner i klassen og bliver accepteret på lige fod med hans klassekammerater.

En dreng som alle andre
Ildephonse lærer meget i skolen, han leger og er så vidt muligt med i skolens aktiviteter. 

Derfor kalder de ham Nasanze ari umwana nk’abandi, som betyder En dreng som alle andre